FAYDALI BİLGİLER

Toz boya, 1960’larda Kuzey Amerika’da piyasaya sürülmesinden bu yana son derece popüler olan kuru bir terbiye işlemidir. Toplam endüstriyel pazarın % 15’inden fazlasını temsil eden toz boya, geniş bir ürün yelpazesinde kullanılmaktadır. Gittikçe daha fazla toz boya markaları, en yüksek düzeyde üretime, iyileştirilmiş verime ve basitleştirilmiş çevresel uygunluğa izin veren yüksek kaliteli, dayanıklı bir yüzey için toz boya üretmektedir. Teknolojik gelişmeler renkli toz boya yapımı,mükemmel performans özellikleriyle sonuçlanmıştır.

Toz boya her gün temas kurduğunuz binlerce üründe bulunan yüksek kaliteli bir kaplamadır. Metalik toz boya, en sert ve en zorlu makinelerin yanı sıra günlük bağımlı olduğunuz ev eşyalarını da korur. Sıvı boyaların sunabileceğinden daha dayanıklı bir yüzey sağlarken, yine de çekici bir görünüm sağlar. Toz boya kaplı ürünler, darbe, nem, kimyasallar, ultraviyole ışık ve diğer aşırı hava koşulları nedeniyle azalan kaplama kalitesine daha dayanıklıdır. Bu da çizilme, ufalanma, aşınma, aşınma, solma ve diğer aşınma sorunları riskini azaltır. elektrostatik toz boya firmaları, buna oldukça dikkat eder.

Elektrostatik boya, toz halindeki pigmenti elektriksel olarak şarj etmek ve akışkanlaştırmak için özel ekipman kullanan bir işlemdir, daha sonra parçacıkları bir yüzeye kaplama olarak toz boya tabancası ile püskürtülür.
Kullandığı toz boyaların “kuru boyama” sistemlerinden biri olarak sınıflandırılan elektrostatik toz boya makinası, uçucu organik bileşikleri, tehlikeli kirleticileri ve diğer boyama işlemlerinde sıklıkla bulunan çözücüleri ortadan kaldırır. elektrostatik toz boya hammaddeleri ile kullanılan elektrostatik yük iki şekilde etki eder:

Yüklü toz parçacıklarının, hedeflenen yüzeyde hava ve toprak içinde hareket ettikçe sıvı gibi davranmalarına neden olur. Birbirine benzemeyen iki madde çekiciliğini kolaylaştırır. Olumlu yüklü parçacıklar en yakın toprağı aradıkça, karşılıklı bir çekme onları bağlar, daha sonra boyayı püskürtülen topraklanmış yüzeye bağlar. Elektronik boya işlemiyle mümkün kılınmış olan kaplama, altındaki yüzeyi havadaki nem ve oksitleyici elementlerin neden olabileceği korozyondan korur. Yüksek kaliteli ve yeni gibi bir görünüme kavuşur.

Elektrostatik toz boya çalışma prensibi, ahşap gibi gözenekli maddeler için, yüzeyin küf, mantarı ve neme karşı koruyabilir. Ahşap, plastik veya başka bir iletken, daha negatif yüklü malzemenin hedef olduğu projelerde, uygun kaplama ve kaliteli bir yüzey elde etmek için özel hazırlık adımları gerekebilir.

Boya, yüzeyleri oksitlenmeye karşı koruyarak paslanmayı önleyen kimyasal bir üründür. Bu ürün uygulandığı yüzeye yapışmakta, aynı zamanda da estetik bir görünüm kazandırmaktadır. Bir solvent, pigment, dolu, katkı ve yapıştırıcı gibi maddelerden oluşur. Solvent, kuruma sırasında yüzeyden uzaklaşır.

Boya, iyi bir yapıştırıcı, renklendirici bir maddedir ve katkı maddesi azdır. Boyanın içinde bulunan yapıştırıcılar, boyaya yapışkanlık, çatlama direnci ve dayanıklılık verir. Yapıştırıcılar keskin kokulu, şeffaf ve reçel kıvamındadır. Pigmentler de boyaya parlak ve örtücü özellik katmaktadır. Boyama sistemleri de ıslak ve toz olarak iki ana sınıfa ayrılır. Her iki sınıf boya da endüstriyel boyama işlemlerinde kullanılır. Endüstriyel boya nasıl yapılır denildiğinde de her iki gruba bağlı boyanın üç farklı uygulamada yapılır diye cevaplandırılabilir. Bu uygulamalar da yüzey hazırlama, boyama ve kurutmadır.

KULLANIM ALANLARI

Madeni eşya sanayii, her türlü metal büro eşya malzemeleri, çeşitli oto yedek parçaları, iş ve inşaat makineleri, ziraat makineleri, el aletleri, varil, vana, elektrik pano ve aksesuarlarında ve çabuk kuruma gerektiren her alanda kullanılır.

Gıda boyaları; kozmetik ürünlerine,ilaca yada bir gıdaya veya insan vücuduna uygulanmasıyla yada ilave edildiğinde renk veren boya veya katkı maddeleridir. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte gıdaların üretilmesi ve tüketilmesi de aynı yönde artış göstermektedir. Bu artışlara bağlı olarak da gıdaların depolama ve taşınmaları sırasında bozulmalara uğramaması için gıda katkı maddelerinin kullanılması yönünde büyük etki etmiştir. Gıdayı ilgi çekici kılan rengidir.Hemen hemen her gıda maddesi için bir alışılmış bir renk istenmektedir.

GIDA BOYASI NEDEN KULLANILIR

-Herhangi bir gıdanın havadan,aşırı sıcaklardan,hava değişiminden,oluşacak nemden ve depolandıklarında renk kayıplarını engellemek

-Teknolojik açıdan ürün için renk standardı oluşturmak

-Gıdanın albesini arttırmak için dikkat çekici özellik kazandırmak

-Lezzet kalitesini arttırmak

-Tüketici beklentisini karşılamak amacıyla depolama ve işleme etkilerini en aza indirmek

-Aslen renksiz olan bir gıdaya renk vermek

-Düşük kalitede olup cazip bulunmayan gıdaları cazip hale getirmek,kalitesini yükseltmek